kunst-blog AquArtisGallery Amsterdam door Ángeles Nieto

Zouden we zonder kunst sterven? 9 redenen waarom we kunst nodig hebben…

Kun jij je een wereld zonder liedjes voorstellen, zonder dans, zonder tekeningen. Kinderen die niet zingen, dansen of creatief bezig zijn zouden ongelukkig zijn. Mensen uit de prehistorie, schilderden al, maakten muziek en vertelden verhalen.

Ja, we zouden zonder kunst sterven. Maar waarom hebben we kunst nodig, wat is het belang. Kunst maakt ons mens. Wij zijn het enige levende wezen dat kunst maakt.

Om de behoefte aan kunst te begrijpen, moeten we de essentie van het is en wat het ons als mensen brengt begrijpen.

 

1.- Kunst communiceert. De mens is een sociaal wezen

 

De mens is vooral een sociaal wezen. Hij moet communiceren met anderen. Kunst spreekt over gevoelens, geschiedenis, moraal, filosofie, religie, ideeën en waarden. Het kan de uitdrukking zijn van een groep, maar ook van een individuele kunstenaar.

Picasso met zijn “Guernica”, schreeuwt. Het is een huiveringwekkend beeld over onrechtvaardigheid, de dood van onschuldigen, het bombardement van de stad Guernica.

Rembrandt in zijn “Nachtwacht” portretteert de Amsterdamse schutterij, een burgerwacht, een soort netwerkclub uit die tijd, van de stad, gemaakt in opdracht van de schutterij om de leden vol trots te presenteren. Elk lid betaalde mee om daarin te worden afgebeeld.

“Een schilderij is een gedicht zonder woorden.” Horacio (65 v.C.- 8 a.C.), schrijver

 

kunst-blog AquArtisGallery Amsterdam door Ángeles Nieto

 

 

2.- Kunst innoveert.  Kunst geeft een maatschappij vooruitgang

 

De samenleving waarin we leven is een product van creativiteit en innovatie. Iemand durfde het aan om vliegtuigen, wasmachines en röntgenstralen te bedenken en uit te vinden. De menselijke maatschappij gaat vooruit omdat het creëert.

Wij leggen allemaal een verband tussen kunst met creativiteit. Kunst kan nieuwe onbekende paden openen. Het innovatieve karakter van kunst heeft ervoor gezorgd dat veel werken niet in hun tijd werden gewaardeerd. We kennen allemaal het verhaal van Van Gogh.

De Eifel-toren in Parijs, negentiende eeuw, werd op dat moment door veel mensen niet erkend, het bouwmateriaal was te nieuw, ijzer. Wat vind je van dit idee van Pete Fecteau, 2010? Hij bouwt een mozaïek muurschildering met méér dan 4000 rubik kubussen.

 

 

 

 

3.- Kunst is de uitdrukking van zijn tijd en zijn volk

 

De mens heeft het nodig zijn verleden te kennen, zijn wortels. Geadopteerde mensen willen weten wie hun biologische ouders zijn, waar ze vandaan komen. Hetzelfde gebeurt met de mensheid in het algemeen.

Kunst is de uitdrukking van zijn tijd volk. Het vertelt ons over geschiedenis, gedachte, waarden, gevoelens. Kunst toont de geest van de cultuur in een bepaalde periode (tijd) in een bepaalde plaats (ruimte). Als wij de kunstgeschiedenis kennen, kennen we de mens en de wereld waarin hij leeft.

De samenlevingen gebaseerd op de landbouw en veeteelt maken andere kunstwerken dan de industriële samenlevingen. De artistieke werken van de eerste zijn gerelateerd aan magische-religieuze rituelen waar vruchtbaarheid van mens, vee en land belangrijk is. Kunst in de industriële samenleving, verheft het individu, de vrijheden, waardeert het de wetenschappelijke kennis.

 

 

4.- Kunst laat je nadenken

 

Wij zijn meer dan vlees en bloed, we hebben een geest die voelt, leert en reflecteert. We reflecteren om te leren kennen , om beslissingen te kunnen nemen of om fouten te vermijden, om te verdiepen.

Kunst laat ons reflecteren, we observeren en wisselen ideeën uit. Kunst verhoogt het niveau van het bewustzijn, is een intellectuele activiteit die de cultuur van de gedachte verrijkt.

De kunstenaar Banksy maakt werk, graffiti, uitgevoerd op straat. Zijn reflectie op onze maatschappij. Hij spreekt over onze wereld, met een kritische blik.

http://banksy.co.uk/out.asp

“Ik denk dat een kunstwerk de toeschouwer verward zou moeten laten, hem laten mediteren over de betekenis van het leven.” Antoni Tapies (1923-2012) Spaans schilder

 

 

5.- Een kunstwerk is uniek

 

Een kunstwerk is exclusief, uniek, er is geen ander hetzelfde. Dit geeft het een bijzonder karakter en een hogere waarde. We beschouwen veel artiesten als genieën, Leonardo da Vinci is er een voorbeeld van. De mens houdt ervan om zich te omringen met mooie, spannende, interessante, waardevolle dingen.

In de huidige samenleving waar alles gepersonaliseerd is, ons dieet, onze sport, onze smaak voor kunst definieert óns ook. We willen aan de muren van ons huis kunst hangen, de kunst waarvan we houden. We willen ons huis ermee verrijken, onze smaken en manieren van denken laten zien.

 

kunst-blog AquArtisGallery Amsterdam door Ángeles Nieto

 

 

6.- Kunst inspireert je

 

Kunst inspireert, geeft ons energie, het kan de vonk zijn om nieuwe ideeën te creëren.

De kunsten hebben elkaar onderling geïnspireerd, muziek heeft de filmindustrie geïnspireerd, architectuur heeft mode geïnspireerd, schilderijen hebben schrijvers weer geïnspireerd in hun romans.

De” Da Vinci Code” van Dan Brown neemt Leonardo da Vinci’s “Mona Lisa” als referentie aan. De roman, gepubliceerd door Tracy Chevalier in 1999, “Girl with a Pearl Earring” vertelt het verhaal van een dienstmeisje geïnspireerd door het Vermeer’s schilderij, “Meisje met de parel”.

 

 

kunst-blog AquArtisGallery Amsterdam door Ángeles Nieto

 

 

7.- Kunst verenigd, is een universele taal, ongeacht welke taal je spreekt

 

In de geglobaliseerde wereld waarin we leven, met zo veel verschillende talen en culturen verenigt de kunst ons, het is begrijpelijk voor de mens, ongeacht de taal die hij spreekt. Kunst is een universele taal omdat het vertelt over menselijke overeenkomsten/ algemeenheden. Kunst markeert de gelijkenissen, geeft het gemeenschappelijke aan.

 

 

8.- Ken je iets multifunctioneels? De kunst

 

Kunst heeft meerdere functies die door de geschiedenis zijn veranderd, beïnvloed door de samenleving waarin het is gecreëerd. Kunst is multifunctioneel.

Magisch-religieuze functie. Kunst gekoppeld aan magische rituelen waarvoor het wordt geproduceerd. Het kunstwerk kan op zichzelf een “magische kracht” hebben.

– Esthetische functie. Wanneer het kunstwerk draait om het concept van schoonheid. Voorbeeld, de weergave van esthetische idealen vuit de Griekse Oudheid.

– Ideologische functie. De gedachten van een beweging (sociaal, politiek, religieus …) worden door het kunstwerk doorgegeven.

– Sierfunctie. Kunst wordt gebruikt om een ruimte te transformeren, te ‘decoreren’.

– Politieke functie. Van politieke propaganda voor de viering van triomfen en de verafgoding van historische figuren zoals in Oud-Rome en Napoleon. Of als een kritiek op de samenleving, die interne of sociale conflicten weerspiegelt.

 

 

9.- Kunst geeft vreugde

 

Een kunstwerk verrijkt, geeft ons vreugde, kan ons emotioneren, spreekt van essenties, leert, weerspiegelt leven en werkelijkheid; kunst maakt ons mensen. Wat denk je?

“Het eerste verdienste van een schilderij is een feest zijn voor het oog.” Eugène Delacroix (1798-1863) Franse schilder.

 

Illustratie en tekst: Ángeles Nieto

 

Bronnen

http://www.proyectateahora.com/expresion-arte-y-creatividad/

https://www.actualidadliteratura.com/4-libros-inspirados-por-famosas-pinturas/

https://www.aboutespanol.com/cual-es-la-funcion-del-arte-y-para-que-sirve-180294

https://www.definicionabc.com/general/obra-de-arte.php

https://froot.nl/posttype/froot/het-verhaal-achter-het-meesterwerk-de-nachtwacht/

 

No Comments

Post a Comment

error: Content is protected !!